marți, 18 octombrie 2011

Ediţia nr 3 / (1-15 octombrie 2011)

Politica, bat-o vina!

Nu m-a atras foarte mult politica, dar când am avut ocazia, am studiat-o atentă, precum studiam în facultă.
Prin urmare, ajungi repede să realizezi că nu-ţi trebuie prea multă inteligenţă ca să înţelegi regulile de bază după care se călăuzeşte politica, pentru că aceste reguli, nu există. Punct. Există doar ambiţii personale, există relaţii interumane, există interese de grup sau personale şi atât. A… şi foarte multe promisiuni, ce vor rămâne veşnic neacoperite.
Dacă dai deoparte perdeaua de fum cu care încearcă să te învăluie un politician, atunci realizezi imediat că nu mai există nimic altceva decât dorinţa unui om, de a ajunge undeva. De a ajunge EL undeva, nu neapărat şi de a face EL ceva pentru TINE.
În Iernut, politica e pe cât de simplă, pe atât de sinuoasă. Sunt doar câteva tabere. Unele mai vechi, altele mai noi. Doar oamenii sunt mereu, cam aceiaşi. Iar aşteptări avem doar de la oameni.
Nu mă voi hazarda deloc să întrezăresc acum, un viitor primar al Iernutului. E vremelnic şi totodată, tardiv. Ce ştiu cu siguranţă e doar faptul că dacă noi ne vom face bine treaba, în final, vom descoperi şi persoana menită să conducă destinele acestui oraş şi cu siguranţă, ne vom bate pentru cel ales. Asta, în numele iernuţenilor.
Pe curând.
Magda M.M.

„După PSD, Cornea va trăda şi PDL-ul?“

Un alt interviu incendiar, cu Julien Tănase,
managerul ziarului


Reporter:
-Nu crezi că eşti dator iernuţenilor, cu nişte explicaţii? La modul în care sună titlul de pe copertă, s-ar spune că ţi s-a căşunat pe Cornea. Nu e prietenul tău? Ce s-a întâmplat?...

Julien T:
-Stai că o lămurim repede! Prieteni, prieteni dar... să nu se uite că el e o figură marcantă a unui partid politic, iar eu conduc un ziar care trebuie să informeze opinia publică în legătură cu noutăţile de interes public. No... dacă Vasile se află în mijlocul unor evenimente, importante ca ştire pentru comunitatea  iernuţeană, ce naiba pot face? Să tac? Păi... şi atunci cum rămâne cu informarea iernuţenilor?

Reporter:
-Presupun că aceste evenimente sunt importante, altfel...

Julien T:
-Nu importante, ci foarte importante! Nu greşesc deloc afirmând că în aceste zile, Vasile Cornea se va afla în faţa unor grele decizii pe care trebuie să le ia, decizii legate de cariera sa politică; mai precis, USL-ul din Mureş îl are „în cărţi”... (a se citi, în vedere!) pentru scaunul de primar din partea acestei alianţe politice. Da. Din informaţiile mele, Vasile Cornea a primit deja această propunere - e drept că la data publicării acestui material, propunerea era încă neoficială... - propunere care însă riscă să bulverseze scena politică iernuţeană, căci dă toate posibilele planuri ale unora sau altora, peste cap.
Să fiu totuşi mai explicit şi mai pe înţelesul tuturora!
Ei bine... În alianţa USL-ului din Mureş, (alianţă alcătuită din liberali şi pesedişti), au avut loc negocieri legate de candidaturile dorite de liberali sau de social-democraţi.
Astfel, s-a ajuns la un troc între liberalii conduşi de Dobre şi pesediştii lui Frătean; liberalii doresc să pună mâna pe scaunul de primar al Sighişoarei, căci Dăneşan, actualul primar pesedist şi-a pierdut susţinerea organizaţiei locale, iar la schimb, liberalii lui Dobre lasă din mână primăria din Iernut, pe care o predau pesediştiilor.
Mai clar spus, Nicoară şi liberalii săi hoţomani, din actuala conducere a primăriei, îşi pierd susţinerea politică de la Centru, iar la viitoarele alegeri de primar, la Iernut nu va mai candida Nicoară pentru postul de primar, căci USL-ul îl va sprijini pe candidatul PSD-ului iernuţean! Ori... organizaţia PSD şi cea liberală, de la Centru, nu vor să îl sprijine pe Bircea Rareş, actualul preşedinte al PSD-ului iernuţean, la alegerile pentru primăria Iernutului, căci se ştie că Bircea Rareş nu are nici mutră şi nici stofă de primar, ci îl vor pe... ai ghicit... Vasile Cornea!
Degeaba a făcut Bircea Rareş spume la gură, precum detergentu' şi i-a ameninţat pe cei din PSD-ul de la Centru că îşi va da demisia, că n-a impresionat pe nimeni. Ba, din contra; am aflat că pesediştii de la Centru i-au arătat uşa lui Bircea, dându-i clar de înţeles să citească ce scrie pe uşă... dar pe dinafară, reproşându-i şi că nevastă-sa e mult mai abilă în ale politichiei... fapt clar că înţelegerea între liberalii şi pesediştii  de la Centru, e deja semnată şi parafată. Asta... dacă nu se vor mai schimba  lucrurile, de-a lungul timpului, după cum dealtfel, mă şi aştept...
No... înţelegi amu de ce nu puteam ţine doar pentru mine aceste informaţii, legate de Cornea?

Reporter:
-Presupun că te va costa faptul că faci publice aceste informaţii!

Julien T:
-Nu mă vor costa ci chiar mă costă în acest moment, căci Vasile nu mai vrea să vorbească cu mine... Ei, în final o să îi treacă, căci lucrurile nu vor putea rămâne aşa. Va avea de-a face cu mine şi dacă acceptă să candideze pentru primărie, din partea USL-ului şi dacă va rămâne în umbra doctorului Simion, în PDL,  mai ales că acum, toţi aşteaptă să vadă ce mişcare va face Cornea! Care atenţie... Nu vrea să vorbească cu nimeni, nu doar cu mine! De parcă e la ciclu... Deh... Oricum, nu e asta o problemă, căci aşa sunt pensionarii ăştia. Mai mofturoşi...

Reporter:
-Cum adică? Păi şi PDL-ul ce spune? Doctorul Simion ce face? Ceilalţi membrii ai PDL-ului ce spun?...

Julien T:
-Păi, ce poate lumea să spună, dacă Cornea a intrat în silenţio stampa? Repet, Cornea nu vrea să spună nimic, iar dacă totuşi, e băgat în corzi, cu jumătate de gură şi evaziv, spune că nu va pleca din PDL. Chestia e că nu îl crede nimeni, atâta vreme cât nu se hotărăşte să vorbească deschis despre asta şi să spună limpede, dacă vrea sau ba, să dezerteze din PDL!
Faptul că Vasile Cornea tace ca „mutu lu' Korci“, vorba aia... înrăutăţeşte lucrurile în PDL, căci doctorul Simion se simte trădat, nu mai ştie ce să creadă şi deja a făcut o gafă... e drept, nu de nereparat dar... şi-a anunţat demisia din PDL şi deci, nu mai doreşte să candideze la anu', pentru scaunul de primar al Iernutului, ceea ce înseamnă că PDL-ul iernuţean se va duce iute, de râpă...

Reporter:
-Cum? Doctorul Simion şi-a dat demisia din PDL? Din cauza lui Cornea?

Julien T:
-Nu şi-a dat încă demisia din PDL, ci doar i-a anunţat pe Claudiu Maior şi pe prefectu' Marius Paşcan, că are nevoie de timp de gândire, în legătură cu candidatura sa, la viitoarele alegeri.
Dacă însă va renunţa, va pierde şi şefia PDL-ului, căci aşa se procedează. Ori... plecarea doctorului Simion din PDL va atrage şi plecarea altora, veniţi odată cu el în acest partid şi uite aşa, PDL-ul va ajunge pe butuci în Iernut, căci doar cu Romică Dâmbean şi alţi câţiva, sincer să fiu, nu cred că PDL-ul va supravieţui.


Reporter:
-Repet întrebarea; doctorul Simion vrea să plece din PDL din cauza lui Cornea? De ce îl interesează atât de mult ce va face Cornea? Îi este frică de el? Păi... dacă stăm să ne gândim bine, doctorul are şanse mult mai mari să-l bată pe Cornea în alegeri... la câte prostii a făcut Vasile. Sau... ai uitat de parcul fantomă din Iernut, marca Cornea? Ăla-i parc sau fostă sugativă de bani, a lui Cornea? Ce naiba... doar ienuţenii ştiu atâtea!


Julien T:
- Văd că eşti bine informată, însă... nu sări calu'! Uite vezi... de asta îmi place Afganistanu'! Că acolo, muierea tace dracu' din gură şi nu vorbeşte neîntrebată. Şi nici nu e atât de emancipată, că o bate bărbat'su cu pietre...


Reporter:
-Eu pot şi pleca, că treabă am, D-ne feri...


Julien T:
-Gata! Să facem pace... Şi eu m-am întrebat, de ce ar abandona lupta doctorul Simion, din cauza lui Vasile Cornea? Doar pentru că doctorul Simion e prea finuţ şi trăieşte cumva vreo falsă impresie că îi este dator lui Cornea? Hm... Greşită impresie, căci din câte ştiu, doctorul Simion nu îi este nicidecum dator lui Vasile. Ba, aş cuteza să spun că, din contra...
E drept că Vasile Cornea e mai hârşit în ale politicii iar alături de doctorul Simion, ar fi făcut o tabără cu mult mai bine pregătită să conducă primăria Iernutului, mai ales acum, cu atâtea posibilităţi de dezvoltare oferite de Uniunea Europeană, căci primăria aceasta are nevoie doar de creiere de oameni deştepţi şi inteligenţi şi capabili să atragă fonduri pentru dezvoltarea Iernutului.
Cu toate astea, în ultima perioadă s-au petrecut câteva evenimente asupra cărora doresc să păstrez momentan tăcerea, evenimente care mă îndreptăţesc să îi dau totalmente crezare doctorului Simion, care se simte, nu trădat de către Cornea ci...  mult mai grav... Înjunghiat pe la spate! Da... Acesta e cuvântul exact! Dar, repet... Acesta e un alt subiect asupra căruia voi reveni cu altă ocazie. Sau, poate niciodată...


Reporter:
-Dar... ce te face să crezi că Vasile Cornea va accepta totuşi să candideze la primărie, din partea USL-ului, atâta vreme cât a tot spus că el nu mai vrea să fie primar ci eventual, doar în  staff-ul unui alt primar? Ce te face să crezi că îl va trăda pe doctorul Simion şi implicit PDL-ul?


Julien T:
-E drept că poate fi totul, doar o furtună într-un pahar cu apă! Adică... nimic serios, dacă Cornea într-adevăr, refuză orice alte opţiuni şi rămâne alături de doctorul Simion. În ceea ce priveşte întrebarea ta, de ce ar accepta Vasile Cornea să candideze la primărie? Hm...
Păi, gândeşte-te că Vasile, cu toate că face cât de curând, matusalemica vârstă de 70 de ani, se ţine încă foarte bine. E însă pensionar şi deci, prea multe şanse nu mai are ca să fie implicat activ în viaţa social-politică a Iernutului, căci la Aquaserv nu va rămâne pe viaţă! Înţelegi? Şi atunci USL-ul a mizat pe dorinţa lui de a mai face câte ceva, atunci când s-au gândit la el.
În plus... trebuie să recunoaştem ceva; Cornea are totuşi o imagine bună în faţa iernuţenilor, pentru simplul motiv că în ultimii ani, Nicoară a făcut numai prostii, şi-a bătut joc de oameni şi de administraţie, iar acum, iernuţenii au un grad de comparaţie. La fel cum şi primarul Florea din Târgu-Mureş e comparat cu primarii unguri din trecut, care n-au făcut nimic pentru binele oraşului. Înţelegi? Florea nu e comparat cu cineva care ar putea face mai mult ca el, ci doar cu cei din trecut...
Aşa e şi cu Cornea şi Nicoară... doar că la Iernut, sunt şanse foarte mari ca viitorul primar să fie cu totul şi cu totul altă persoană, căci dacă e să fiu sincer până la capăt, nici cu Cornea  nu m-aş întrece în laude, vorbind de trecutul său, ca primar!
Nu vreau să mă hazardez şi nici nu e cazul să influenţez  lucrurile, căci abia am făcut primii paşi în tainele acestui oraş şi mă aştept să mai descopăr tot felul de ciudăţenii şi de coţcării... însă... dacă aş fi iernuţean şi mi-aş căuta viitorul primar, eu m-aş uita în direcţia doctorului Simion... sau a fostului consilier liberal, Vasile Mărginean... sau...
Dar mai bine mă opresc aici. Deocamdată!


Reporter:
-Văd că, de trei ediţii, cu toate că vorbeşti de viaţa politică a Iernutului, nu ai spus niciun cuvânt despre Simona Turcu şi PNG-ul lui Becali. Din câte am auzit, viceprimăriţa îşi face bine treaba şi cu toate astea, văd că nu apare nicăieri pe „tabla de şah”, pe care o priveşti când vorbeşti despre politica iernuţeană. De ce? Nu crezi că viceprimăriţa poate fi o piedică sau o piatră turnantă pentru vreo alianţă a USL-ului, a PDL-ului doctorului Simion sau a vreunui independent?...


Julien T:
-Sincer să fiu... categoric, nu! Azi, eu, personal, nu o mai consider pe Simona Turcu vreo piatră capabilă să răstoarne vreo căruţă. În primul rând, ea, în persoană, mi-a spus foarte categoric, că nu va mai candida la viitoarele alegeri locale! În nici o funcţie!...
E drept şi că nu o pot condamna dacă se va răzgândi, însă, asupra ei planează... hai să le spunem, nişte nori de ceaţă şi de furtună! Până când nu clarific ce este cu aceste, hai să le spun, intemperii... nu o pot lua în calcul pe Simona Turcu şi merg pe mâna ei, adică... crezând-o când afirmă că nu va mai candida!
E foarte posibil ca viceprimăriţa, fiind fată deşteaptă şi ştiind că dacă se va băga iar într-un răzbel politic, va fi verificată pe toate părţile, să prefere să se retragă discret de pe scena politică, decât să atragă atenţia asupra ei. E o variantă...


Reporter:
-Cum finalizăm materialul, căci cu toate că Vasile Cornea a intrat în silenţio stampa, din câte se cunoaşte acum şi va fi făcut public la sfârşitul acestei săptămâni, PSD-ul local şi liberalii locali nu au fost de acord cu alianţa, cu-atât mai puţin să se lase conduşi de către Vasile Cornea şi, se pare că vor merge separaţi în alegeri. Asta înseamnă că nu s-a mai ţinut cont deloc de Centru iar pesedistul Bircea va candida la primărie, contra liberalului Nicoară! Ce părere ai de întorsătura asta de lucruri?...


Julien T:
-Totul se petrece exact aşa cum afirm eu, când spun că în politică orice e posibil! Şi totuşi... Faptul că acum, liberalii şi pesediştii locali nu au vrut să asculte de sfatul celor de la Centru, sau faptul că Vasile Cornea nu este acum nominalizat să candideze din partea acestor formaţiuni, pentru mine nu înseamnă nimic! De ce? Simplu... Cornea va fi oricând o variantă demnă de luat în seamă, când lucrurile se vor mai limpezi. Nu degeaba unii dintre pesediştii de frunte şi câţiva liberali i-au pomenit numele, pentru o posibilă nominalizare. O să vezi...
Ca să fie însă totul cât mai incitant şi mai captivant, mi-aş dori să îl văd pe doctorul Simion candidând la primărie în fruntea PDL-ului, acompaniat şi de un grup de viitori consilieri locali, aleşi pe sprânceană şi după verificări riguroase şi avândul contracandidat tocmai pe Vasile Cornea, candidat al USL-ului. Ar fi exact o bătălie precum cea a lui Hector şi Ahile, din legenda Troiei! Doar că, în acest caz, Iernutul-Troia ar avea doar de câştigat dacă la final, primăria Iernut ar fi condusă de o mână de oameni inteligenţi şi repet, capabili să atragă fonduri europene pentru reconstrucţia şi dezvoltarea Iernutului.
Cum însă lucrurile nu se întâmplă după vrerea mea sau a cuiva anume... altcineva în afară de Cel de Sus... rămâne de văzut ce le va mai rezerva viitorul, iernuţenilor!
A consemnat Magda M.M. 

“Pe cine a mutat Nicoară & CO, în blocurile ANL?“...

În exclusivitate, ne-am hotărât să publicăm lista cu toate persoanele tinere, care au primit ... unii dintre ei, de-a moca, zicem noi... apartamente şi garsoane în blocul ANL nr 3, cel terminat de către firma lu Benţa senior. Înţelegem şi noi că deh,  ANL-ul e destinat drept locuinţă pentru un tânăr care vrea să-şi facă un viitor dar nu am înţeles exact căror tineri le este destinat să primească, repet, dea moca, un apartament sau un garson, gratis, de la statul român? Ălora care mai au sau altora care nu au nici un fel de acoperiş deasupra capului?
Ştim că există un punctaj şi niscaiva criterii după care tineretul primeşte aceste apartamente sau garsoniere, şi probabil că aceste criterii au fost, în general, respectate.
Problema e alta: e moral să primească locuinţă un tânăr de vreo 20  şi ceva de ani, necăsătorit şi fără vreun căpătîi şi care are nevoie de o garsonieră, doar ca să aibă şi el unde să ducă vreo fufă, că deh, în căpiţele de fân nu mai ţine, că vine frigul?
E moral ca un asemenea tânăr să primească locuinţă, atunci când încă are camera sa, de locuit, în sânul familiei sale?
E moral ca un asemenea tânăr, să primească locuinţă, în faţa unei familii de tineri, căsătoriţi şi care au şi copil dar care au avut ghinionul să nu se înscrie pe nişte liste atunci când cineva a dat în şoaptă, un scurt ok?...
Deocamdată, ne ferim să mai facem vreun comentariu. Publicăm lista completă, cu toţi cei care s-au mutat în blocul ANL, cel nou şi aşteptăm reacţiile cititorilor noştri. Dacă totul e ok, atunci rămâne ok. Dacă nu... aşteptăm să vedem ce reacţii vor avea iernuţenii. Şi atunci, ne punem pe pus întrebări deranjante!
Dragoş M.
........................................
Persoanele care au primit repartiţie 
în blocul ANL nr 3

1)-Moldovan Monica Maria
2)-Marcu Cosmina Maria
3)-Botoser Roberto Maradona
4)-Velcherean Mihai
5)-Bercea Tanase
6)-Voda Simion
7)-Sand Alina
8)-Rotar Ovidiu
9)-Cioca Emil
10)-Dragan Victoria Elena
11)-Licurici Angela
12)-Hang Nicusor
13)-Lenar IOana Veronica
14)-Hang Alexandra Cosmina
15)-Chiorean IOan – Augustin
16)-Nita Ana-Maria
17)-Nanu Cosmin
18)-Szigethy Lucian Valentin
19)-Joldes Nicolae
20)-Bordi Florin
21)-Frîncu Virgil Octavian
22)-Stef Valentin
23)-Stef Ciprian
24)-Oroian Mariana
25)-Mester Imre
26)-Albu Corina
27)-Precup Paul
28)-Pop Judit
29)-Pop Vasile
30)-Daraban Aurel
31)-Varga Eniko
32)-Bungardean Melinda
33)-Moldovan Simona Emilia
34)-Hamar Antoaneta
35)-Boar Gheorghe Daniel
36)-Smarcea Florin
37)-Gurghian Andra
38)-Bukosi Lucia
39)-Nemes Ionut
40)-Marcu Ana Maria
41)-Dabacan Daniel
42)-Fagarasi Zoltan
43)-Necula Dorel
44)-Popa Angela
45)-Ferenz Ana
46)-Lacatus Sorin
…………………………………
NOTĂ:
Din informaţiile noastre, se pare că au mai rămas 3 apartamente goale pe care primăria intenţionează să le ofere familiilor înscrise pe liste şi care ar urma la rând. Rămâne dară de văzut!

Gura străzii!

Nota: 
Informaţiile din această rubrică trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele făcând parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luaţi-le ca atare!
....................................................
-O bârfă care circulă prin Termo şi asupra căreia ne-am aplecat imediat atenţia, spune că Călianu... (şi nu, nu este deloc cacofonie!) directorul cel cocoşat şi gata la orice oră să mai pupe câte-un hemoroid de şef, dacă aşa consideră 'mnealui, că îşi păzeşte scaunu', ei bine, Călianu se pare că se află în tandreţuri cu madam Mona Vlasa, contabila de la Termo care se îmbracă precum o vampă pusă pe agăţat tirişti pe centura Iernutului. Mai mult chiar, Călianu a cerut să aibă şi el acces la duşurile directorale, care au fost plasate cu acces doar pentru conducere, nu de alta dar probabil ca să nu ajungă acasă cu urme de păr pubian, ruj, farduri şi alte alea, marca Mona Vlasa.
Bineânţeles că totul e doar o bârfă ce circulă printre zidurile de la Termo, însă madam Mona Vlasa profită din plin de o conjuctură astrologică favorabilă - o fi fecioara în poziţia capră - căci doar aşa se poate explica cum de soţul ei, musiu Vlasa a şi fost numit recent, fără nici un concurs sau vreo altă probă, taman şef cu aprovizionarea. Deh... să mai spună careva că e păcat să nu se profite de astre?
................................................................
-O altă bârfă ce circulă prin primăria iernuţeană, spune că de fapt, concursul organizat pentru ocuparea unui post de inspector, ce urmează să aibă loc cât de curând, ar fi destinat doamnei Păun, care trebuie să ajungă funcţionară publică, cu acte în regulă. Cum actualmente e doar consiliera lu' Nicoară, primaru' cel hoţoman, cu aere de gentleman, toată suflarea primăriei aşteaptă ca minunea să se împlinească. Bîrfele mai spun şi că apoi îi va veni rândul celuilalt consilier personal al lu' Nicoară, pe nume Maşca, ce trebuie să ajungă funcţionar cu acte în regulă, până la debarcarea primarului hoţoman/gentleman.
................................................................
-O altă bârfă ce circulă prin târg, vorbeşte despre iubirile unui popă ortodox, pe nume Buda Ioan. Şi acest popă, e atât de iubăreţ, că le iubeşte pe mai toate credincioasele ceva mai răsărite de 15 ani... Ba, le mai şi oferă diverse cadouri, şi le invită la câte un suc şi-o gogoaşă cu smântână. Cert e că din cauza uneia dintre iubitele sale, o fătucă pe nume... Lorena, şi care ar fi fata administratorului de cimitir, bietul popă a fost luat la rost de către coana preoteasa, care l-a făcut cu ou şi cu oţeţ, taman în casa Domnului. Rămâne să aflăm dacă sângele popii s-a mai ostoit, ori ba! Deh... 
(Redacţia)

DEBUT LITERAR

Sand Ionel este născut în ziua de 8 a lunii august, anul 1963, în satul Oarba de Mureş, oraşul Iernut. Este căsătorit, tatăl a trei fete şi lucrează ca mecanic de întreţinere la Staţia de Cercetare Iernut.
Este absolvent al Liceului Agro-Industrial Iernut, promoţia 1981 iar prima poezie a scris-o în anul 1996 şi a intitulat-o, „La Alba-Iulia în Cetate”, după ea urmând şi altele: „La Oarba de Mureş”, „Odă” , „Clopotul Unirii”, „Unirea”, „Azi e zi de Sărbătoare”, „Omuleţul de zăpadă”, etc.

La Oarba de Mureş

Pe dealul comenzii
La cota patru sute,
Cădeau românii noştri
Ca turcii pe redute.

În iureşul luptei
Ce se da de zor,
Cădeau căpitanii
Cu soldaţii lor.

Mureşul ce astăzi
Curge liniştit,
Era plin atuncea
De morţi şi răniţi.

Dară deodată
Buciumul răsună,
Victoria-i a noastră
Şi pacea-i stăpână.

Şi... au dănţuit şi pensionarii iernuţeni!

Se ştie că sărbătorirea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, a devenit o tradiţie pentru organizaţiile de pensionari din ţara noastră.
Doamna Costea Maria este preşedinta Sindicatului Pensionarilor din Iernut, iar pentru distinsa doamnă, sindicatul este o a doua familie căruia i-a dedicat peste 5 ani din viaţa sa.
La începutul lunii septembrie, în atmosfera de sărbătoare a unui local din central Iernutului, a avut loc o masă festivă, dedicată sărbătoririi pensionarilor iernuţeni, la care a participat  şi prefectul judeţului, Marius Paşcan, originar de prin aceste locuri.
Ca în fiecare an, Sindicatul Pensionarilor a fost sprijinit de către familia consilierului local, Dîmbean Remus, care, prin bunătatea lor şi cu sprijinul şi altor patroni din Iernut, au reuşit să facă posibilă această masă festivă.
Pensionarii s-au simtit minunat şi au avut o masă pe cinste, urmată şi de un desert. În tot acest timp, s-au distrat de minune încercând sa uite de vârsta pe care o au, părând nişte adolescenţi plini de viaţă. S-a organizat şi o tombolă, unde fiecare pensionar a avut de câştigat lucruri confecţionate de ei, precum şosetele de lâna, feţe de masă, baticuri, şorţuri de bucătărie, etc.
Doamna Moldovan Domnica s-a deghizat în ţigancă şi cu dansurile ei ţigăneşti, ia ridicat la dans pe majoritatea pensionarilor. Ba, ia ghicit şi viitorul în alegeri domnului Dîmbean Remus, dar spre dezamăgirea celor prezenţi, nu ia dezvăluit şi ce anume  a văzut în palma consilierului.
La final, pensionarii au fost foarte încântaţi şi mulţumiţi, părăsind cu regret restaurantul şi spunând, oftând; “de-ar fi aşa, măcar o dată pe lună!”
De menţionat ar mai fi că Sindicatul Pensonarilor din Iernut, organizează în fiecare an, pentru membrii săi din Iernut (433 de membrii) şi din satele aparţinătoare (Deag, 10 membri, Lechinţa, 12 membrii, Cipău, 22 membri, Şeulia de Mureş, 4 membri, Sfântu Gheorghe, 2 membri şi Sălcud, 1 membru) acţiuni de ajutorare materială a celor mai nevoiaşi dintre membrii pensionari aflaţi în evidenţa sindicatului, excursii la monumente istorice şi alte activităţi culturale recreative, în cluburi şi altele.
Dorin Precup

Biblioteca din Iernut: o uşă spre numeroase vieţi!

Deşi în ultimii 20 de ani multe domenii  au progresat, bibliotecile au rămas în urmă. Abia anul trecut, cu ajutorul Programului Biblionet–lumea în casa mea - s-a introdus tehnologia modernă în bibliotecile publice, o adevărată  realizare pornind de la faptul ca 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul.
Din octombrie 2010, biblioteca Iernut are asigurat accesul gratuit la Internet prin acest program. Pe lângă cele 4 calculatoare, unităţii i-au fost donate şi un video proiector, o imprimantă şi un scanner.
Aşadar, biblioteca se schimbă. Pentru a vă convinge veniţi la sediul din casa de cultură şi veţi vedea.
Biblionet a deschis uşa bibliotecii din Iernut unui număr mare de utilizatori. Pe lângă informaţiile publicate pe suport de hârtie, găsesc acum cu ajutorul internetului oferit gratuit de fundaţia ,,Bill şi Melinda Gates'' mai comod şi mai rapid informaţii complexe despre tot ceea ce doresc. Drept urmare, elevi, preşcolari, liceeni sau adulţi au vizitat biblioteca pe parcursul acestui an în care a fost deschis centrul Biblionet.
 Biblioteca Orăşenească Iernut, cu sprijinul doamnei Gurghian Dana a organizat prima expoziţie a artistului Ion Grigorescu. Iernuţean get- beget, pictează de câţiva ani, ( 11 mai exact - acesta fiind si numele expozitiei).
În sala de lectură a bibliotecii au fost expuse picturi, lucrări de grafică, instalaţii dar şi brevetul de invenţie al d-lui Grigorescu care i-a fost acordat pentru crearea maşinii cu telecomandă de şlefuit pardoseli. De asemenea, i-au putut fi admirate caietele cu studii  de la Facultatea de Arte Plastice şi Design din Cluj- Napoca.
 Iubitorii de frumos s-au perindat admirând imagini şi culori îmbinate cu talent pentru a încânta ochiul şi a surprinde simţurile.
În hol,  s-a putut urmări o proiecţie cuprinzând o scurtă biografie şi multe alte picturi care nu mai sunt în posesia autorului.
Într-un caiet de impresii câţiva vizitatori şi-au exprimat satisfacţia şi mulţumirile şi i-au dorit artistului  să ajungă să îl egaleze măcar pe tizul său, celebrul pictor român.
Tot la sfârşitul verii, a avut loc lansarea cărţii ”Rasa mea? Vampir!”.  Autoarea, Raluca Andreea Chiper, stabilită în Spania dar legată fiind de locurile natale, a ţinut să îşi lanseze romanul de debut aici, la Iernut. Foarte tânără, fără experienţă, fără să cunoască pe nimeni în domeniu şi fără să ştie care sunt etapele obligatorii de urmat până la a-şi vedea opera pe raftul librăriilor, a înfruntat cu temeritate dificultăţile impuse de un sistem destul de dur cu autorii de carte.            
A sprijinit-o familia rămasă în România iar satisfacţia de a o vedea pe fiica şi sora lor lansându-şi primul volum, le-a adus în ochi lacrimi de fericire.
Dorin Precup

Haideţi fetelor! Succese...

În data de 10/10/2011, în oraşul Luduş, la sala de sport a oraşului, s-a desfăşurat etapa cu numărul trei a Ligii de handbal feminin, junioare 1, Şc.Gen.nr.1„Ioan Vlădiuţiu” – CSS Dinamo Braşov.
     Jocul a fost foarte spectaculos, cu contraatacuri fulger dar şi cu mari gafe din partea celor două echipe. Încă din prima repriză, arbitrii au început să-şi facă bine cunoscuta meserie, adică să tragă cu echipa mai bine clasată. La echipa luduşeană au jucat şi cele două sportive care reprezintă cu mândrie oraşul nostru,Orosfoian Petruţa (portar) şi Peterlăcean Adriana (conducător de joc), antrenate şi pregătite de către domnul profesor/antrenor Bologa Tănasie.
     Scorul final a fost dezamăgitor, echipa luduşeană a pierdut meciul cu scorul de 21-36 în favoarea handbalistelor de la CSS Dinamo Braşov şi asta cu marele concurs al arbitrilor.
     Momentan, echipa Şc.Gen.nr.1„Ioan Vlădiuţiu” ocupă locul 5 cu 2 puncte din cele 6 puncte posibile, de la începerea campionatului, dar sperăm ca în jocurile următoare, să aibă parte numai de victorii. Pe această cale, le urăm şi noi mult succes şi le ţinem pumnii fetelor noastre.
Dorin Precup

marți, 4 octombrie 2011

Editia nr 2 (16 -30 septembrie 2011)

Oare îşi vor găsi iernuţenii - în al 12-lea ceas - un lider carismatic, cinstit şi onest, pentru scaunul de primar al Iernutului anilor 2012-2016?

Grea întrebare! Cu fiecare ediţie publicată de noi, realizez, atât eu cât şi colegii mei de redacţie, că dacă azi am fi întrebaţi cu cine am vrea să votăm sau căruia dintre iernuţeni să îi acordăm votul nostru, am ajunge lesne la concluzia că NU AM AVEA ÎN CINE SĂ NE ÎNCREDEM!
Prin urmare, cum speranţa moare ultima, nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să vedem când se va naşte un viitor primar al Iernutului, cinstit, onest şi bun gospodar şi mai ales, vizionar şi capabil să ducă Iernutul în EUROPA!
D-zeu să binecuvânteze Iernutul!

Magda M.M

„Iernutul e condus doar de hoţi şi de corupţi? Până când?“ întreabă public Julien Tănase, managerul ziarului

Un Interviu incendiar, cu Julien Tănase,
managerul ziarului

Reporter:
-Grea întrebare şi totodată acuzatoare, aruncată asupra liderilor iernuţeni! Nu înţeleg însă cui îi este adresat degetul de pe copertă?

Julien T.
-Despre ce vorbeşti? Despre faptul că îi acuz pe liderii acestui orăşel, că sunt hoţi şi corupţi? Stai liniştită… Nu încăpeau în titlu toate apelativele cu care aceştia pot fi “alintaţi”… căci din incompetenţi, bandiţi, hoţomani, pupincurişti şi limbişti, nu i-aş mai scoate. După cum spuneam, hoţi şi corupţi e chiar prea puţin spus. Doar i-am alintat. Iar degetul le este adresat unora şi altora, ca pe viitor să nu mai facă greşeala să mă creadă un biet naiv căruia îi poţi turna gogoşi… 

Reporter:
-Nu ar fi cazul să-i nominalizezi pe aceşti lideri? Nu de alta, dar la grămadă, nu prea e corect să arunci cu acuzaţii...

Julien T.
-Păi… bineânţeles că asta o să fac! Cum însă lista e lungă, mă voi rezuma doar la şefii care conduc partide, “de făcut bani de buzunar”, cum le spun eu, existente în Iernut. 

Reporter:
-Nu înţeleg! Cum adică “partide de făcut bani…?”

Julien T.
-E simplu… În acest oraş, un partid politic e “moşia”  cuiva! Dacă faci parte din rândurile unui partid, te îmbogăţeşti peste noapte şi prin urmare, datu' din coate ca să ocupi o funcţie într-un asemenea partid, e muncă serioasă, nu glumă! Dacă nu faci cum vrea “moşieru'”, adică şefu' de partid, şi mă refer la ăsta, local, nu la şefii de sus, de la judeţ sau de pe la Capitală, ai şi zburat din funcţie. Din acest motiv, în Iernut vezi tot mai des oameni cocoşaţi, cu limbile lungi, ce le atârnă din gură pe post de cravată şi cu buzele ţuguiate şi gata-gata pregătite să pupe câte-un cur!... 

Reporter:
-Acum eşti sarcastic însă, tot nu am ajuns la subiect! De ce te-ai hotărât să te iei de liderii iernuţeni, aşa de curând? Abia dacă au trecut vreo două săptămâni de la prima ediţie!...

Julien T.
-Cât am fost în spital, la un pas să “capotez”, vorba aia, m-am tot gândit la ce se petrece pe aceste meleaguri. O să spună lumea, fără ezitare, că sunt un mare cretin; eu eram pe cale să dau ortu' popii şi totuşi, îmi stătea capu' doar la ziar, însă acesta e adevărul. Şi am şi martori, căci m-au vizitat câţiva prieteni, îngrijoraţi pentru ce mi se întâmplase şi care s-au crucit când au realizat că nu mi-s cu toţi boii acasă!... 
No… revenind la idée… am ajuns la concluzia că lucrurile spuse în faţă, uşurează conştiinţele tuturora. De ce să îşi tot ferească privirea vreun lider iernuţean, atunci când îl întreb dacă a ciordit vreodată? Nu e mai bine ca el să ştie, că eu ştiu şi deci, atunci când ne vom mai vedea, doar să ne strângem mâinile, să bem un ceai împreună şi să discutăm despre viitorul luminos al acestui orăşel, el ştiind că eu oricum îl voi demasca în paginile acestui ziar? Înţelegi?...

Reporter:
-Nu prea, dar cu ce nu se obişnuieşte omu'? Hai, „bagă“ noutăţile. Chiar şi pe mine m-ai făcut curioasă. Cu cine începi?

Julien T.
-Păi, mai întâi, e timpul pentru un subtitle, de genu’…

Locul lui Nicoară, 
nu e la primărie, ci în puşcărie!

Julien T.
- Dacă organismele statului român ar intra în posesia tuturor actelor pe care le deţin şi mai ales a tuturor declaraţiilor oamenilor care mi-au vorbit despre hoţiile nesfârşite ale lui Nicoară şi clica sa, alcătuită din liberalii Şanta, Gurghian, Păun şi restul bandiţiilor, realizezi uluit că în toţi aceşti 3 ani şi ceva de mandat de primar, Nicoară n-a făcut altceva decât să fure în continuu şi să pupe în cur, conducerea liberală de la judeţ. Mai mult chiar, Nicoară nu s-a mulţumit doar să-l pupe-n cur pe beţivanu' şi afemeiatu' de Ciprian Dobre sau să-i lingă mâna nevestei acestuia, Iuliana Dobre, marea tută avocată, însă i-a şi îmbogăţit, lună de lună şi vreme de ani de zile, furând bani din bugetul Iernutului!…

Reporter:
-Sper că dovezile abundă în această direcţie?!...

Julien T.
-Stai liniştită. Am dovezi pentru tot ceea ce afirm. În plus, nu e prima oară când am de a face cu alcoolistul şi afemeiatul de Dobre. Faptul că amu e deputat, nu-mi pasă nici cât negru sub unghie, căci Dobre a rămas tot o cioară care fură tot ce străluceşte!...
Poţi fi cât de naiv, însă până la urmă tot realizezi că Dobre şi nevastă-sa, din nişte muritori de rând, ca noi toţi ceilalţi, au devenit peste noapte, multimiliardari şi doar de când marele “Cipri” a ajuns un oficial al statului. Dacă îi controlezi însă la avere, observi imediat că familia Dobre nu s-a îmbogăţit  deloc din salarii sau din activitatea de avocatură pledantă. Şi atunci?... Să nu îi scuipi în faţă când îi prinzi cu mâna în borcanu' cu miere?

Reporter:
-Publicăm ceva acte sau…?

Julien T.
-Deocamdată, nu! Acum vreau doar să le dau cu tifla unora, care se ţin mari şmecheri prin târgu' ăsta, sfidând legea, apoi, în viitor, mai vedem… 

Reporter:
-Păi… şi cine urmează?...

Julien T.
-Stai să termin cu liberalii. Deci… Degetul de pe coperta ziarului e valabil şi pentru liberalul Şanta Vasile, căci individul a făcut o grămadă de potlogării cu terenurile agricole ale Iernutului, ba a şi lăsat familii fără terenuri şi doar aşa, pentru că musiu are senzaţia că el e cel mai mare latifundiar de prin zonă şi i se cuvine totul. Chiar gratis, dacă e posibil. Uită că dacă dă ortu' popii, nu are nevoie de miile de hectare, ci doar de 1 metru-pătrat, ca să fie îngropat. În fine, o să văd cum stă şi cu contractele de la APIA, căci potlogăriile nu se opresc doar aici…
Urmează şi “marii constructori” liberali, care au uitat şi ei, de lege şi şi-au băgat mâinile adânc în conturile primăriei. E vorba de consilierul Păun Ovidiu şi cu Gurghian Aurel, împreună cu un alt consilier local, pe nume Lungu Sorin, căci din cauza acestora, de reabilitările unor şcoli din Iernut s-a ales prafu' şi pulberea, iar banii au dispărut subit. Chiar să nu îi întrebe nimeni de sănătate pe toţi aceşti hoţomani? S-avem pardon! 
În România există totuşi o LEGE. O să vă demonstrez că avem şi oficialităţi capabile să aplice legea, mai ales că la Iernut, chiar e cazul!...

Reporter:
-Ai de gând să îi pomeneşti acum pe toţi liberalii care au făcut vreo faptă penală, vreme de 3 ani şi ceva de când conduc destinele Iernutului? Parcă spuneai că faci doar  câteva aluzii, ca oamenii să ştie totuşi, că TU EŞTI la curent cu mai toate potlogăriile lor!

JulienT.
-Ai şi tu dreptate! Doar că Nicoară şi clica sa au făcut atâtea nemernicii, că zău dacă-mi vine să mă opresc!...

Reporter:
-Mai sunt şi alte ediţii… Parcă spuneai că mai sunt şi alţi lideri de partid, cărora le este destinat degetu' de pe copertă! Care sunt aceştia?...

Julien T.
-Hai să trec amu ni, la  tabăra portocaliilor. Da… Să începem cu un subtitle, demn de PDL, şi-anume:

Dacă dr. Simion vrea la Primărie, 
ar fi cazu' s-o lase dracu', de HOŢIE!

Reporter:
-Deja m-ai făcut curioasă! Doctorul PDL-ist, Dan Simion se ocupă de potlogării?

Julien T:
-Crezi că doar el? Atunci când la mijloc sunt interesele sale, personale? Păi, hai să-i luăm pe rând, pe câţiva dintre liderii iernuţeni din PDL, sau măcar pe aceia care au minţile ceva mai înfierbântate. De exemplu, şefu' de la Termo, cum îl cheamă… ăla… cu limba dulceagă şi care seamănă cu şarpele, că aşa se şi comportă; Călianu. Da… Dorin Călianu. Păi, să vezi în ce om cinstit mi-a pozat, de-mi venea să sar pe pereţi!
Că el nu a furat niciodată, nici măcar un capăt de aţă, ba că a fost pus în funcţia de director general, de către PDL, pentru că e cel mai grozav director din câţi a avut această întreprindere! Chestii de astea, de crede-mă, abia m-am stăpânit să nu vomit!
Individul încerca să mă convingă că e un om corect  şi s-a şi grăbit să-mi spună că dacă nu şi-ar fi făcut treaba, în mod cert la una din vizitele lui Claudiu Maior, pe linie de partid, la Termo, oamenii l-ar fi huiduit pe Maior…  Măi să fie! Unde era cinstea întruchipată! De parcă eu nu ştiu ce afaceri cu fier vechi a făcut Călianul şi mai ales, cu cine. Şi uită faptul că atât eu cât şi alţii care mai gândim, ne-am prins imediat că el şi-a pregătit terenul ca să rămână pe undeva, prin Termo, căci ştie că va fi debarcat din funcţia de director iar altă funcţie publică, sigur nu va mai căpăta, veci pururi… 
No, ăsta e un exemplu de PDL-ist, de frunce, cu care organizaţia PDL Iernut, poate fi mândră! La ce limbi îţi dă Călianu, când umblă cocoşat şi cu periuţa… şti tu, şefu' în sus, şefu' în jos… îţi şi lucesc pantofii, de n-ai nevoie de perie…

Reporter:
-A… Călianu e cu fierul vechi. Dar nu e singur…

Julien T:
-Sigur că nu e activitatea sa principală. Mai lăsăm însă şi pentru altădată. Vrei un alt PDL-ist de frunce? Pe cine? Pe Romică? Nu vrei să-ţi vorbesc despre aia din PDL care, de când a fost numită contabilă la Termo, umblă machiată şi aranjată precum târfele de pe centura Bussines-ului lui Vlas? Să mor io! Ştiu că gusturile nu se discută, dar nici chiar aşa. Auzisem că umbla mai elegant atunci când lucra parcă pe la grădiniţă şi abia câştiga vreo 5 milioane lei. Acum, de când are dama un salariu de peste 100 de milioane lei, gata! Mai trebuie doar să-şi schimbe bărbatu', maşina şi să-şi ia viaţa de la început, căci se practică! Deh…

Reporter:
-La câte bârfe cunoşti, mai umplem un ziar. Mai bine hai să încheiem cumva. Spune-mi ce potlogării a făcut doctorul Simion, căci şi acesta vrea să candideze la primărie, iar oamenii nu vor mai şti ce să creadă! E şi Simion un doctor potlogar?

Julien T:
-Câtă lume ştie că dr. Dan Simion e posesorul unui imens lac, plin de peşte, primit moca, fără nici o licitaţie? Oare ştie lumea că şi doctorul a votat alături de Nicoară şi restul liberalior, ca suma pe care un vârstnic trebuie s-o achite ca să poată beneficia de îngrijire în Centrul Medico-Social, să se majoreze? Ştie lumea şi care este însă realul motiv? Sau… ştie careva dintre iernuţeani, de câţi bani beneficiază doctorul Simion, doar de la Casa de Asigurări, din Mureş, pentru toate afacerile sale, medicale? Sau unde s-au dus ajutoarele primite în trecut, de la belgieni? Şi atâtea altele încât abia mă abţin să nu merg mai departe. Sau, vrei să vorbim despre un dosar penal deschis pe numele doctorului Simion? Hm... Mai bine mă abţin. Cred că e cazul să le luăm pe rând...

Reporter:
-E limpede că deocamdată, iernuţenii nu au nici măcar un singur lider, cinstit şi onest şi în care să-şi poată pune baza, înainte şi după alegerile de la anul. Cu această concluzie vrei să încheiem acest material?

Julien T:
 - Nu, dar... de ce te grăbeşti? Ce facem cu restul liderilor iernuţeni, că doar mai sunt destui? De aceştia nu scriem nici un rând?

Reporter:
 - Ultima oară când am frunzărit acest ziar, avea doar 12 pagini!  Prin urmare, sfatul meu e s-o lăsam pe altă ediţie, căci nu au intrat zilele în sac. Şi oricum, mai sunt atâtea subiecte de publicat, de toată frumuseţea. Crezi că merită să-ţi descarci sufletul, doar într-o singură ediţie? 

Julien T:
 - Ok. Hai să fie ca tine. Să şti însă că începând cu ediţia viitoare, dau pe faţă toate cărţile. Las’... să ştie şi iernuţenii câte parale fac liderii lor. Asta, dacă mai era cazul să le-o mai spun şi eu. Şi să nu uit; oricine are ceva pe suflet contra autorităţilor care nu şi-au făcut treaba, să nu ezite să ne contacteze. Ştiu că s-ar bucura unii dacă n-am mai fi, dar... nici nu mor caii când vor javrele. 
a consemnat Magda M.M.   

“Prostu’ nu e prost destul, dacă nu e şi fudul!“

Titlul articolului spune exact ceea ce intenţionez să spun în acest articol! Cât de penibil poate fi primarul Ioan Nicoară, care se duce pe un şantier din afara oraşului, strânge la repezeală mâna unui investitor ce  întâmplător tocmai se afla pe acel teren, totul se petrece fix în faţa unui aparat de fotografiat, ca apoi Nicoară să apară pe coperta unei reviste şi să se laude că el a adus investitori în zonă?
Cât de prost poţi să fi ca să te pretezi la asemenea şiretlicuri care nu mai ţin nici măcar în faţa babei Dochia, care ştie şi ea că firma LIDL ridică nişte depozite lângă Iernut, fără ca Nicoară să aibă vreun merit?
Ce fel de om poate fi acest domn Nicoară ca să accepte să apară pe stradă, alături de Dobre, deputatul liberal despre care tot judeţul Mureş ştie că e avocatus-coruptus, în vreme ce  pupincuristul care a scris articolul din revistă, să scrie, negru-pe-alb; “Ioan NIcoară – cel mai activ primar al anului 2010!”
D-ne feri!
Se pare că şefu' şi colegul meu de ziar, Julien, a nimerit-o cel mai bine când a văzut revista şi articolul cu pricina.

“Da! E adevărat ce scrie în articol… mi-a declarat Julien, privindu-mă foarte serios… Nicoară e CEL MAI ACTIV PRIMAR!… Cu siguranţă, dar doar din pct. de vedere SEXUAL, căci el i-a f…t la buzunar, pe toţi iernuţenii!”
La finalul acestui scurt memento, să facem un mic calcul; 2 reviste a câte 3000 bucăţi… plus “n” pagini lucioase, multe limbi şi pupincurism cât cuprinde… păi, fac o grămadă de bani, pe care Grama Aurelian, patronul de la “Ziarul de Mureş” i-a băgat în jeb, conform înţelegerii avute cu dl primar Nicoară, căruia îi muriseră lăudătorii şi care avea nevoie ca cineva să-i ridice şi dumnealui niscaiva osanale.
Bre, primarule! Osanale se ridică doar morţilor de frunce ai unei urbe. Nu vreţi dumneavoastră, mai întâi să crăpaţi niţel şi abia apoi să vedem dacă iernuţenii vor să vă ridice statuie, dacă aşa vor considera ei că e de cuviinţă? Am întrebat şi eu, nu am dat cu parul!
Pe data viitoare.
Dragoş M.

DEBUT LITERAR

Lup Anicuţa s-a născut într-o zi de 5 august, anul 1977, în oraşul Reghin. A urmat cursurile liceului Mecano-Energetic din Iernut, secţia umană, continuându-şi studiile postliceale şi ajungând asistentă  medicală. Este căsătorită şi are un băieţel de 12 ani. Scrie poezii de la 20 de ani, dar nu a cutezat să publice vreodată. Iată însă că astăzi, va debuta în paginile ziarului nostru, cu una dintre poeziile dragi sufletului ei. Din partea redacţiei, îi dorim Anicuţei mult, mult succes!

Acasă

Acasă-i locul minunat
Şi te gândeşti când eşti plecat
Cu dor şi drag de locul sfânt,
Şi-l ai mereu cu tine în gând,
Căci nu găseşti pe acest pământ
Un loc mai dulce şi mai sfânt
Ca locul tău de acasă.

Şi anii trec şi iau în zbor
Multe suspine şi mult dor
Şi aşa păşind în viitor
Tu te gândeşti acasă;
Acasă-i mama la fântână,
Iar tata te aşteaptă-n prag
Acasă-i locul cel mai  drag
Şi-n veci o să rămână.

Un câine latră fericit
La colţ, atunci când te-am zărit
Şi nu e loc mai potrivit
Ca locul de acasă.

Şi casa-i tot aşa cum şti
Ea te aşteaptă ca să vii
Căci nu e loc să te primească
Precum e casa părintească.
...Şi lacrimi calde-ţi umplu faţa
Căci Doamne dulce-i dimineaţa
Când te trezeşti în zori de zi
Şi fericit c-ai să revii
La casa părintească.
                                                   (va urma)

O şedinţă de consiliu la fel de plictisitoare precum o zi de luni!

       La şedinţa de consiliu din data de 26.09.2011, au fost prezenţi mai toţi aleşii locali, în afară de doctorul Simion Dan  Dumitru, preşedinte al PDL Iernut şi Sand Daniel Cristian, din partea PNG-CD. Şedinţa a început la ora 14:20 şi s-a încheiat în jurul orei 16:30.
Prima problemă care s-a dezbătut a fost cea de la punctul 7, unde se credea că Şcoala Generală Iernut, cu clasele I-VIII solicită înfiinţarea unui nou ordonator de credite. S-a constatat că această adresă a fost făcută cu luni în urmă de către Demeter Erjebet, fosta directoare de la Grădiniţa cu Program Normal Iernut. Din cauză că înfinţarea unui nou ordonator de credite necesita cheltuieli suplimentare din bugetul alocat, acest proiect a fost amânat. Prin urmare, bugetul Grădiniţei nu s-a putut separa de cel al Şcolii Generale.
       S-a încercat să se respecte ordinea de zi, dar din cauză că în sală erau persoane care aveau probleme şi erau trecute pe ordinea de zi, s-a început cu acestea.
       La punctul 2, Milka Rozalia şi cei doi fii ai dânsei au  obţinut aprobarea consiliului de a continua să locuiască în imobilul închiriat de la primărie. S-au căutat soluţii. Prelungirea contractului de închiriere nu a fost posibil,  deoarece au fost doar 8 voturi pentru, 2 împotrivă şi 3 abţineri. S-a hotarăt totuşi, la final, ca cei trei să folosească în continuare spaţiul de locuit, pe un termen de şase luni, urmând a plati restanţele de întreţinere şi penalităţile lunare, în cuantum de 100 Ron, ştiindu-se că datoriile plus penalităţile depăşesc suma de 20 mii ron, adică peste 200 mil bani vechi, din această sumă doar penalităţile fiind de 15 mii ron, iar persoanele chiriaşe primesc o pensie cu puţin peste 1.000 ron. Motivul neplăţii la timp a cheltuielilor de întreţinere invocat de către chiriaşi a foat faptul că „au fost sărbătorile” şi nu au reuşit să plătească la timp suma de 100 ron pe care Consiliul Local a hotărât că trebuie plătită.
         La punctul 8, la sesizarea făcută de către d-na Rad Veronica privind disconfortul creat de animalele vecinilor, dânsa a obţinut decizia consiliului de a se desfăşura o anchetă în urma căreia se va face o sesizare organelor sanitare abilitate, urmând să se facă şi o adresă vecinului care nu respectă normele prevăzute de lege.
         La punctul 1 privind aprobarea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea şi protecţia persoanelor cu handicap, s-a luat o decizie favorabilă. Un singur consilier s-a abţinut să voteze aprobarea noii indemnizaţii, în persoana consilierului liberal Şanta Vasile.
         La punctul 2 şi 3 s-a discutat despre acordarea unui ajutor financiar de urgenţă, constând în materiale de construcţii solicitate de către d-na Cozac Marioara şi d-l Varga Martin. Aceaste hotărâri s-au votat după cum urmează: pentru doamna Cozac Marioara a fost un singur vot împotrivă, în persoana domnului Şanta Vasile, iar pentru domnul Varga Martin, a fost doar un singur vot împotrivă, acesta fiind tot al domnului Şanta Vasile.
         La punctul 9, unde domnul Chira Alexandru solicita  cumpărarea suprafeţei de 22 mp aferente garajului, comisia de urbanism a cerut o amânare până la luarea unei decizii finale.
         La punctul 10, privind modernizarea şi extinderea staţiei de epurare, proiectul s-a amânat din cauză că nu sunt suficiente informaţiile care pot duce la luarea unei decizii din partea consilierilor locali.
          La puncul 11, privind stadiul de implementare al  Proiecului „SMIDS” se aşteaptă rezultatul licitaţiei,  presupunându-se că locul de adunare al deşeurilor va fi undeva spre satul Sălcud.
       La puncul 6, privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a Indicatorilor tehnico-economici pentru „Reabilitarea sistemului de iluminat public al Primăriei oraşului Iernut” s-au prezentat trei variante care urmeaza să fie discutate în următoarea şedinţă de consiliu, când un reprezentant al firmei de iluminat va fi invitat să explice cele trei variante, care din ele este cea mai benefică şi care nu solicită o cheltuială prea mare din bugetul alocat oraşului. Se încearcă prin acest proiect ca iluminatul stradal să fie de o mai bună calitate, iar cheltuielile aferente acestui proiect să se poată amortiza într-o perioadă de timp cât mai scurtă. Domnul Bircea Rareş-Mihăilă, consilier PSD s-a opus categoric acestui proiect de reabilitate, considerând că acest proiect este ineficient. Acesta a prezentat chiar nişte calcule care demonstrau că nici nu se poate discuta despre un aşa proiect costisitor, acuzându-l totodată pe primarul Nicoară, de abuz în serviciu şi că nu a făcut nimic de când este primar.
        La puncul 12, privind desemnarea Preşedintelui de şedinţă al Consiliului Local Iernut, pentru următoarele 3 luni, a fost propus liberalul Şanta Vasile, care însă a refuzat, invocând motive personale. A fost propus inginerul Pantea Constantin,  reprezentant al PNL-ului, iar propunerea a fost votată în unanimitate, de către toţi consilierii locali prezenţi.
       La finalul şedinţei, consilierul liberal Andreica Gheorghe a adus în discuţie crucea care a fost construită pe domeniul public în parcul nou, din cartierul Mihai Eminescu. Consilierul Bircea Rareş l-a şi acuzat pe primar că hotărăşte singur în locul consilierilor şi că a dat acel spaţiu, fără consimţământul consilierilor, iar discuţia s-a calmat doar la intervenţia lui Andreica, care a lăsat să se înţeleagă că e doar o cruce pe un sigur mp şi că nu deranjează pe nimeni. Nu s-a comentat nimic despre fondurile alocate acestei cruci, deoarece acestea au fost din visteria Bisericii Greco-Catolice. Această cruce a fost ridicată în semn de omagiu faţă de Biserica Greco-Catolică din Iernut, slujită cu credinţă de către preotul Iagăr Vasile, care a şi sărbătorit 10 ani de la construcţia ei.
                                                       a consemnat Dorin Precup

LET’S DO IT... şi la Iernut

“Natura şi educația sunt asemănătoare, căci educația transformă omul şi prin această transformare creează natura”. (Democrit)
      “A uita e omeneşte” mai spune o veche zicală… iar noi uităm! Uităm de datoria pe care strămoşii noştri ne-au lăsat-o şi anume aceea de a avea grijă de mediul în care trăim. Din acest motiv educația ecologică trebuie începută de la o vârstă fragedă, pentru a reuşi formarea unei conştiințe ecologice şi a unui comportament adecvat. Este nevoie ca, de mici, elevii să înțeleagă că natura este un organism viu care trebuie protejat.
       Acţiunea LET’S DO IT, România, sau mai pe limba noastră, curăţenie în toată ţara doar într-o singură zi, a început în dimineaţa de 24 septembrie, într-o zi de sîmbătă. Din nefericire, la acţiune au participat cu mult mai puţini elevi decât fusese planificat, însă nici Şcoala Generală din Iernut şi nici elevii Liceului Mecano-Energetic din Iernut, alături de cei  peste 200 de voluntari prezenţi la acţiune, nu s-au lăsat descurajaţi şi s-au dăruit trup şi suflet  proiectului educațional “Ziua curățeniei generale – Viață sănătoasă verde”.
       După instructajul de siguranță, efectuat de către viceprimarul Simona Turcu, coordonatorul proiectului, elevii şi voluntarii au trecut la acțiune. Au fost repede echipați cu mănuşi şi saci şi s-au pus pe colectarea deşeurilor din cele mai variate: pet-uri, ligheane, rame de televizor, cutii, sticle, pachete de ţigări, haine, resturi de materiale de construcţii, geamantane, poşete, papuci, saci plini cu resturi de animale intrate în putrefacţie, etc. Acţiunea s-a desfăşuarat pe mai multe fronturi în afara oraşului, cât şi în oraş. De la gară spre satul Deag, de la ieşirea din oraşul Iernut spre satul Sălcud, de la ieşirea din oraşul Iernt, spre satul Lechinţa şi de aici spre satul Dătăşeni, în direcţia satului Sfântu-Gheorghe. S-au adunat aproximativ 265 de saci cu gunoi care a fost mai apoi preluat de firma de salubrizare. ATENŢIE! Curios lucru însă nu am văzut nici un bărbat, femeie sau copil care să fi  desfăşurat această acţiune de curăţenie, în faţa blocurilor de locuit. Doar pentru că unii oameni s-au mutat câţiva metri mai departe de resturile aruncate în iarbă, nu înseamnă că  mizeria nu există.
Este important ca elevii şi restul de voluntari să acționeze în mod practic, deoarece scopul este acela de a forma creatori şi nu indivizi care să repete ceea ce au învățat generațiile precedente. De aceea nu trebuie să uităm ziua de 25 septembrie şi să încercăm să ne autoeducăm.
Nu pot pune punct materialului fără a nu enumera câteva persoane care au contribuit decisiv la organizarea cât mai complexă a evenimentului, şi amintesc de Roşca Ioana, Vlass Gelu, Szekely Scaba, Ţincuş Maria şi Turcu Simona, viceprimarul Iernutului, alături de toate celelalte cadre de conducere din cadrul sistemului şcolar implicat în proiect.
Dorin Precup

Eroi au fost, Eroi sunt încă!

    Ziua dedicată Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc a fost comemorată la Cimitirul Eroilor, de la Oarba de Mureş, loc în care îşi dorm somnul de veci toţi eroii şi vitejii neamului românesc, care s-au jertfit pentru idealurile milenare ale poporului român. A fost ţinută o slujbă închinată eroilor şi martirilor neamului românesc, slujbă ce a fost omagiată de către preotul ortodox Oargă George, preotul ortodox Belean Ilie şi preotul greco-catolic Iagăr Vasile. La această acţiune au participat şi au depus coroane, oficialităţi ale judeţului, iar din partea Primăriei Iernut, au depus coroane de flori, primarul Nicoară Ioan, alături de viceprimarul Turcu Simona şi consilierii locali din Iernut. Alături de ei au mai depus coroane  membrii ai partidelor politice, elevi ai Liceului Mecano-Energetic Iernut, conduşi de către  director Prihoi Vasile, elevi ai Şcolii  Generale Iernut, conduşi de d-na profesoar Bonta Patricia,  reprezentanţi ai Termocentralei, văduve de eroi de război  reprezentante de doamna Bălan Georgeta, în vârstă de 84 de ani, vicepreşedinte al Cultului Eroilor Brăila şi fată de erou de război, în persoana doamnei Toader Elena, de  66 de ani, tot din Brăila. Au mai participat colonelul în rezervă (inginer căi ferate) Hulea Vasile, în etate de  76 de ani, colonelul în rezervă Chirvase Iordan, de 82 de ani, maior în rezervă Duluţă Vasile, de 77 de ani, căpitan în rezervă (inginer) Mogoş Constantin, de 68 de ani, cu toţii  facând parte din Cultul Eroilor Galaţi.
Din păcate, în mult tulburata noastră istorie, prea puţine au fost momentele în care am izbândit fără a se face vărsare de sînge de român. Sacrificiul Martirilor Neamului a fost ”motorul” care a dus România mai departe, Revoluţia de acum două decenii fiind cel mai recent moment în care s-a plătit un astfel de tribut. Cu atât mai mult se cuvine să respectăm această Zi a Eroilor, să încercăm să o extindem la fiecare din zilele unui an şi să facem din ea, dincolo de manifestările oficiale, o sărbătoare a spiritului românesc. Glorie veşnică Eroilor Neamului Românesc!
                                     Dorin Precup

La Iernut, mens sana in corpore...

În cadrul Clubului Sportiv Iernut regăsim o nouă echipă de fotbal, categoria seniori, care este antrenată de către Gheorghe Mărginean. Celelalte echipe de fotbal sunt împărţite pe categorii de vârstă unde, sportivii din anii '97-'98, sunt antrenaţi de către profesorul de sport Ioji Fodor, categoria a doua '99-2000, este antrenată de către Alin Bercea, a treia categorie de vârstă, 2001-2002 este antrenată de către Neluţu Sabău, iar a patra categorie, adică anii 2003-2004, este antrenată de către Precup Dorin.
În cadrul clubului există şi o echipă de handbal fete, cu vârste  între 7 şi 11 ani. Se încearcă totodată formarea unei echipe de baschet, masculin, antrenor fiind Oaneş Adrian.
         În data de 25 septembrie, echipa de handbal, junioare 1, din Luduş, de la Şcoala cu Program Sportiv “Ioan Vlăduţiu”, condusă de un antrenor remarcabil, în persoana profesorului Bologa Tănase, au participat la etapa a doua, handbal, susţinută în oraşul Mediaş.
           Scorul a fost favorabil gazdelor, acestea impunându-se la final cu un scor greu de crezut la începutul partidei; 35-23 pentru medieşence.
          În cadrul echipei din Luduş au jucat pe post de coordonator, eleva Petârlăcean Adriana, de 17 ani şi Orosfoian Petruţa, de 18 ani, ambele fete reprezentând cu un talent deosebit, oraşul Iernut.
(vom reveni)                                                                                                                        
Dorin Precup